Beeldverhalen op pianola-muziekrollen

Op een zonnige dag liep ik over een Franse rommelmarkt. Daar trof ik een serie zeer oude langwerpige dozen aan, met daarin papieren muziekrollen voor de pianola*. Het bijzondere papier op de rollen én de teksten van de muziek inspireerden mij tot het creëren van verhalende beelden en beeldende verhalen op de oude muziekrollen. De muziek en de teksten zijn uitgangspunt voor dat wat ontstaat.

Met een mix van materialen – waterverf en acryl-inkt – worden de verhalen van het leven op de muziekrollen in beeld gebracht en laten zich lezen als een beeldverhaal vol symboliek waarin het oorspronkelijke verhaal, gedicht van het soms wel 200 jaar oude muziekstuk nog mee resoneert.

De muziekrollen nodigen uit om te ‘lezen’ van boven naar beneden en omgekeerd. De lengtes van de beschilderde muziekrollen variëren van anderhalve meter tot 4 meter. De breedte is steeds 28 centimeter. Inmiddels zijn er 14 muziekrollen gecreëerd. 

* De pianola is een muzikale speelautomaat waarmee pianomuziek ten gehore kan worden gebracht. De papieren muziekrollen worden in de pianola gelegd, de gaatjes in de muziekrollen corresponderen met de toetsen, die op deze manier in beweging worden gebracht.

6 beeldverhalen op muziekrol 

Air des bijoux 

Faust 1808

Gounod 1859

Symphonie 6/ Pastorale 

L. van Beethoven ±1808

Air des bijoux

Naar: goethe’s Faust deel 1 1808

Lengte beeldverhaal:

2.15 m

Chanson de l’adieu 

lyrics: E. Haraucourt 1856

Lengte beeldverhaal:

1.43 m

Pastorale, 

Symphonie no 6 L. van Beethoven 1808

Lengte beeldverhaal:

2.90 m

Onbekend

Titel beeldverhaal: La vie

Lengte beeldverhaal:

2.60 m

Petite Suite 1889

Cl. Debussy

Opera-Paris

Lengte beeldverhaal:

3.0 m

 

Chanson de Mignon

Tekst: JW. Goethe 1749 – 1832

Lengte beeldverhaal:

3.0 m

Detail uit beeldverhaal Air des bijoux